O pojištění – díl II.

Když už máte majetek pojištěný, nestačí jen posílat peníze.

  1. O smlouvu se průběžně starejte. Nejčastějším problémem jsou zastaralé pojistné smlouvy. Pojišťovny někdy uplatňují institut takzvaného podpojištění. Klient se pojistí na menší hodnotu, než je cena nového zařízení domácnosti při totální škodě. Myslete především na to, že kdybyste přišli o celý domov, měla by vám částka od pojišťovny stačit na pořízení nového. V pojistné smlouvě lze obvykle nastavit automatickou indexaci, která upravuje výši pojistné částky v závislosti na nárůstu hodnoty inflace. Majetek si také zhodnocujete sami, například si pořídíte novou televizi, počítač, nové podlahy.
  2. Na vše nestačí jedna pojistka. Pozor, na dům a byt nestačí jedno pojištění. Rozlišují se dvě různá: nemovitost a domácnost. Superzjednodušeně: pokud byste svůj byt nebo dům obrátili vzhůru nohama, tak vše, co se nepohne (zdi, podlahy, elektroinstalace…) se zahrnuje do pojištění nemovitosti. To, co je uvnitř a spadne na zem, patří do oblasti pojištění domácnosti.
  3. Změnu vlastníka oznamte. Když se změní vlastník domu, ať už z důvodu prodejem nebo úmrtí, pojištění zpravidla zaniká. Konkrétně je to popsáno v pojistných podmínkách. Kdo dům zdědí nebo koupí, musí uzavřít smlouvu novou. Pokud by to neudělal a stala se škoda, pojišťovna škodu neuhradí, i kdyby jí prokázal zaplacené složenky.
  4. Zajímejte se, co je pojištěno. Určitě je chybou spokojit se s tím, že seženete nejlevnější pojistku. Důležité je vědět, proti čemu všemu jste svůj dům či byt pojistili. Zapomíná se také na různé doplňky domů a přístavby, bazény, pergoly, přístřešky…, které se ve většině případů musí připojistit,“.
  5. I když je čtení pojistných podmínek dlouhé a nezáživné, vyplatí se. Možná máte sjednanou asistenční službu, která vám rychle pomůže a ani o tom nevíte.
  6. Schraňujte si doklady. Stejně důležité, jako dobře nastavit pojistnou smlouvu, je mít pro pojišťovnu dostatek důkazů. V případě, že se stane škoda, likvidaci pomůže fotodokumentace nebo video z celého bytu s detailními záběry. Dokumentaci uschovejte mimo pojištěný byt, aby nedošlo k jejímu zničení. V případě věcí mimořádné hodnoty doporučujeme využít služeb soudního znalce. V případě nedostatečné dokumentace má pojišťovna právo krátit pojistné plnění nebo škodu dokonce neproplatit vůbec.

Ideální je alespoň každý třetí rok otevřít svoji pojistnou smlouvu a znovu se zamyslet nad tím, co všechno a na kolik máte pojištěné.

Comments are closed.