Ostrý pes na zahradě není vždy účinnější než alarm. Ani levnější. O pojištění – díl IV. Závěrečný

Velký zlý pes na zahradě jistě řadu zlodějů odradit může, ale kdo by chtěl mít doma zlého psa? Navíc je alarm určitě daleko spolehlivější. Existuje dokonce studie, kde je spočítáno, že pes je v celkových nákladech dražší než alarm. Není to ale určitě důvod si čtyřnohého
kamaráda nepořizovat. Ideální kombinací je alarm na hlídání a hodný pes pro radost.

Oceňování majetku je velkým problémem českého pojišťovnictví. Neexistuje obecně platná metodika, podle které by pojišťovny měly postupovat. Každá pojišťovna má svůj vlastní subjektivní systém hodnocení.

Je proto paradoxem, že nabídka pěti pojišťoven se může výrazně lišit nejen v ceně pojištění a rozsahu pojistného krytí, ale i ve stanovení pojistné částky, čili hodnoty pojišťovaného majetku.

Na vysvětlení:

Podpojištění = pojistná částka v pojistné smlouvě je nižší, než pojistná hodnota pojištěného majetku např. pojistíme-li dům v ceně deset milionů na pouhý jeden milion. Důvody nízkých pojistných částek jsou různé, ať už snaha uspořit na pojistném (nižší

Pojistná částka = nižší pojistné), nebo neznalost problému a uvádění jiných cen, např. tržních. Podpojištění může vzniknout i při nenavýšení pojistné částky o hodnotu investic a nezapracování růstu cen stavebních prací v čase, uzavřeme-li si pojistnou smlouvu a 10 let s ní nic neděláme.

Přepojištění = platíte víc, než dostanete.

Rozsah rizik, která smlouva kryje, je alfou a omegou. Měli byste jim tedy při sjednávání věnovat vysokou pozornost. Přemýšlejte, co konkrétně se vám může přihodit, jaká rizika vám hrozí, a ptejte se, zda smlouva kryje všechna vámi zmíněná rizika. Chtějte to doložit v pojistných podmínkách smlouvy. Ty jsou vždy součástí smlouvy, nebo návrhu.

Za všech okolností se seznamte s pojistnými podmínkami! Pokud se například pojišťujete proti riziku odcizení, seznamte se s požadavky pojišťovny na zabezpečení dané nemovitosti.

Pokud nejsou limity dostatečné, máte dvě možnosti. Buď se poohlédnout po konkurenčních nabídkách, nebo se na dané riziko připojistit.

NA ZÁVĚR:

Přejeme Vám mnoho příjemných dní i v předvánočním shonu, žádné pojistné události a jen samá příjemná překvapení.

Comments are closed.